Persoana de contact:         Andrea Stein-Konecsni         Tel: 0749207690         Mail: office@tehnologistica.ro

Placa antivibratii Mafund

 

MAFUND este o placa din cauciuc conceputa pentru amortizarea vibratiilor generate de masini, utilaje sau corpuri.
Dimensiunile placii  = 50x25x2,5 cm 
Masa placii      = 3,2 kg
Materialul       = polimer elastic NR/SBR fara silicon, duritate 45±5 Shore
Structura interioara  = canale echidistante cilindrice, paralele cu latura scurta
Efortul unitar optim  = 2-25 N/cm2 ~ 0,2-2,5 kp/cm2, in cazuri extreme 40 N/cm2
Efortul unitar maxim  = 50 N/cm2 ~ 5 kp/cm2 (1N=0,102kp ; 1kp=1kgf)
Temperaturi admisibile = -20°C...+80°C

 

Domenii de utilizare:
Se utilizeaza pentru amortizarea vibratiilor si implicit a zgomotului generat sau transmis de anumite utilaje sau corpuri, precum: motoare, prese, compresoare, centrale de tratare a aerului, centrifuge, agregate de racire, cai de rulare, conducte, scari, pardoseli, postamente, grinzi, etc.
 
Modul de utilizare:
De fiecare data se calculeaza INCARCAREA STATICA (efortul unitar static) a cauciucului Mafund, adica forta de apasare "F" raportata la suprafata totala "Stot"a reazemelor de cauciuc pe care apasa aceasta forta, astfel incat rezultatul sa fie o valoare cat mai mare in intervalul optim, dar sub limita maxima admisa - vezi diagrama.
Din acest calcul se poate determina daca trebuie utilizate placi intregi Mafund (50×25 cm) sau vor trebui debitate felii din placa. Aceste placi/felii se vor amplasa sub corpul de atenuat si vor constitui suprafetele lui de rezemare.
In caz ideal feliile (reazemele) se vor amplasa simetric fata de centrele de greutate al corpului de atenuat astfel incat distantele dintre ele sa nu depaseasca 1,2 m! Daca aceasta pozitionare este imposibila sau este greu de realizat, reazemele se vor dispune echidistant si simetric sub corp la max. 1,2 m, iar daca utilajul are suprafete sau talpi de asezare asimetrice, feliile se vor aplica dupa posibilitati – sub aceste suprafete sau talpi.
Recomandare: daca utilajul se aseaza pe suport sau pe postament, este indicat ca reazemele Mafund sa se aplice sub acest suport/postament, caz in care calculul efortului unitar se va face cu masa totala a ansamblului (utilaj + postament). In aceasta situatie postamentul mareste inertia ansamblului, marind totodata si eficienta de atenuare a cauciucului Mafund, in consecinta recomandam alegerea acestui mod de amplasare.
Daca placa Mafund trebuie feliata, atunci la dimensionare se va tine cont si de marimea/forma suprefetelor de asezare a corpului de atenuat. Dimensiunile mai uzuale ale feliilor sunt de 50×25 cm, 25×25 cm, 25×12,5 cm, 12,5×12,5 cm, 12,5×5 cm sau de 10×5 cm, cea din urma fiind cea mai mica dimensiune recomandata.
In cazul debitarii oricarei dimensiuni de forma dreptunghiulara se va respecta indicatia ca latimea dreptunghiului sa corespunda cu lungimea canalelor cilindrice existente in masa cauciucului (de exemplu: in cazul feliei de 10×5 cm latura de 5 cm va corespunde cu lungimea canalelor).
Pentru intensificarea atenuarii placile/feliile se pot suprapune in maximum 4 straturi (daca stabilitatea corpului permite).
Observatie: dimensiunile reazemelor de cauciuc nu trebuie neaparat sa fie egale cu dimensiunile talpii/suprafetei de asezare a utilajului. In acest caz insa la determinarea efortului unitar si a coeficientului de atenuare se va calcula mereu cu dimensiunea suprafetei Mafund apasata efectiv de talpa.
 
Conditii de eficienta:
Fixarile si racordurile corpului de atenuat trebuie sa fie obligatoriu elastice! – daca nu, vibratiile se vor transmite prin legaturile rigide, Mafund micsorandu-si sau chiar pierzandu-si capacitatea de atenuare.
Eficienta atenuarii se poate determina din relatia frecventelor in baza raportului f/f0, adica frecventa generata de corp raportata la frecventa naturala Mafund (frecventa proprie de rezonanta).
Daca rezultatul este mai mare decat valoarea √2  (1,41), efectul atenuator se poate determina in baza diagramei sintetice (vezi galerie).
Daca insa valoarea raportului f/f0 este mai mica decat valoarea √2, atunci Mafund nu va avea efect atenuator!
Frecventa naturala Mafund se determina din diagrama sintetica, in functie de efortului unitar static si a numarului de straturi ales.
 
Date necesare pentru calcul:
– dimensiunile corpului de atenuat (Lungime x latime) … cm
– dimensiunile suprafetelor de asezare ale corpului – talpi/sine/suporti (Lungime x latime) … cm
– masa de atenuat … kg
– cea mai mica turatie sau frecventa care genereaza vibratiile corpului (rotor/tambur/piston/etc.) … rot/min sau Hz
Acest produst oferă soluție în  Amortizarea vibratiilor generate de masini   pentru problemele:

ȘTIȚI PROBLEMA, DAR NU ȘTIȚI SOLUȚIA?

Alegeți problema din listă și noi vă oferim instant produse pentru soluționarea problemei